Koszegi

Kőszegi Gábor: IRÁN – A hegyek és a sivatagok országa
Szórakoztató rovarász napló

Amióta Irán nyitva áll az idegenek előtt, azóta a magyar rovarászok is szívesen járják Perzsiát, s ez az ismeretlen világ emberibb kapcsolatokat kínál, mint mi azt hittük volna. Az országot kutató rovarászok nemcsak érdekes ízeltlábúakat hoztak magukkal haza, hanem jó benyomást és számtalan élményt is. Persze Iránban rovarokat gyűjteni mégsem veszélytelen vállalkozás. El is kell jutni odáig; „száz határon át”. Majd ott, állandóan kint kell lenni a terepen, erős fényű lámpákkal keltve gyanút mindenkiben. Ezt követően a hazatérés sem egyszerű feladat. Itthon pedig a begyűjtött rovarok határozása következik. Nem sokkal kisebb feladat meggyőzni a természetvédelem szakembereit és a „jól” tájékoztatott nagyközönséget, hogy a természetes életterek nem a rovarászok munkálkodása nyomán tűnnek el. A szerző, aki a statisztikai értelmezés szerint „amatőr” munkájával szervesen hozzájárul e témakör megismertetéséhez, hiszen könyvével a szó nemes értelmében „ismeretet terjeszt”, úgy, hogy közben szórakoztat is. Remélem sikerül e munkával majd érdeklődést kelteni nemcsak Irán, de a rovarászok világa iránt is, s a köztudatban megfelelő helyre tenni ezeket a „különleges embereket”. Így legyen.
Mészáros Zoltán

A könyv adatai
méret: 170x236 mm, terjedelem: 168 oldal, keménytáblás kötés
Exkluzív módon, a szerző által számozottan kerül forgalomba.
A könyv utánvéttel megrendelhető a Kitaibel Kiadó címén (2051 Biatorbágy, Pf. 91.) vagy e-mailen: kitaibel @ t-online . hu
3500 Ft + postaköltség áron

pokok
A Kossuth Kiadó Élővilág Könyvtár sorozata a nagyközönség számára mutatja be a Kárpát-medencében honos legkülönfélébb élőlénycsoportokat. A tematikus kötetek sorra veszik a jellegzetes hazai növény-, gomba- és állatcsoportokat. Segítenek abban, hogy a természetet járó diákok és felnőttek a kirándulásokon megfigyelt élőlényeket meghatározhassák, és a fajleírásokból minél jobban megismerhessék az adott fajok életmódját. A gazdagon illusztrált kishatározókban a színes fényképek és részletrajzok együtt segítik a fajok minél pontosabb felismerését. A sorozat kötetei összegyűjtve átfogó képet adnak Magyarország élővilágáról. Az Élővilág Könyvtár Pókok c. kötete a Kárpát-medence 125 pókfaját mutatja be 200 színes fotó segítségével. A határozó segítségével a természetjárók beazonosíthatják a kirándulás közben látott fajokat, és rácsodálkozhatnak a pókok színpompás és formagazdag világára.
Megrendelés itt!

gal borito
Megjelent „Az egzotikus állatok egészségtana” sorozat első része, amely a hüllők tartásával, takarmányozásával és egészségvédelmével foglalkozik. A hiánypótló szakkönyv 300 oldalon ismerteti a hazai viszonyok között gyakrabban tartott hüllők anatómiáját, élettanát, tartási és táplálási igényeit, továbbá fertőző és nem fertőző eredetű betegségeit. A mű tizenkét, a maguk szakterületén nagy tapasztalatokkal rendelkező szerző munkája. A kötet Dr. Bollok és Társa Bt. kiadásában jelent meg.
A könyv ára: 8000 Ft
További információval szolgál: dr. Bollok Árpád – 06/204-736-170


kiralysiklok-konyv
120 oldalon, 112 színes fotóval, ábrákkal, táblázatokkal

A könyv segítségével átfogó képet kaphatunk a királysiklók rendszertanáról, a fajok tartásáról, szaporításáról.
A szerző Magyarország egyik leghíresebb királysikló-tartója és szaporítója, a TERRÁRIUM magazin számos szakcikkének szerzője, állatorvos.
Ajánljuk mindazon kezdő és haladó terraristának, akik ezzel a látványos kígyócsoporttal szeretnének foglalkozni vagy már tartanak néhány példányt közülük.
A könyv utánvéttel megrendelhető a Kitaibel kiadó címén (2051 Biatorbágy, Pf. 91.) vagy e-mailen: kitaibel @ terrariummagazin . hu
3220 Ft-ért,
mely tartalmazza a postaköltséget is.


emys
Az EMYS nemzetközi teknős-szakfolyóirat a Schildkrötenfreunde Österreich (= Osztrák Teknősbarátok Egyesülete) és a Chelonia 2002 Turtle Center (= Chelonia 2002 Teknősközpont) immár 13 esztendeje megjelenő kiadványa, amely évente közel 200 színes oldalon tájékoztat a legkülönfélébb édesvízi és szárazföldi teknősfajok terráriumi tartásáról és – sokszor világelső – tenyésztéséről, az aktuális kutatási eredményekről, stb. A nemzetközi hírű tenyésztők és biológusok gazdagon illusztrált, szakmailag magas színvonalú, de közérthető közleményei többnyire német, kisebb részben angol nyelvűek.

A folyóirat 2004-2005. évi számai példányonként 700 Ft-os (+ postaköltség),
2006. évi számai példányonként 1000 Ft-os áron (+ postaköltség)
a farkasbalazs@yahoo.com e-mail címen rendelhetők meg.


turtles
A 2002 januárjában Bécsben megrendezett nemzetközi teknősszimpózium előadásait tömörítő, kemény táblás kötet a közelmúltban látott napvilágot a frankfurti Chimaira kiadó gondozásában. A 44 szerző angol nyelven írott, dúsan illusztrált beszámolói összesen 624 oldalt töltenek meg, és hosszú ideig egyedülálló referenciát jelentenek majd a teknőstartás- és tenyésztés területén.
Megrendelhető a farkasbalazs@yahoo.com e-mail címen,
12 500 Ft-os (+ postaköltség) áron.


beka CD
A Hungaroton Records kiadásában megjelent „Magyarország békahangjai” (Frog sounds in Hungary) (HCD 19454) című CD. A CD-n a kecskebékát is beleszámítva 12 hazai békafaj hangja hallható. A barna ásóbéka, a gyepi béka a peterakás idején csak víz alatt szól, ezért ezeknek a fajoknak a hangjai vízalatti felvételeken is hallhatóak.
A fajok hangjainak ismertetése után különböző békakórusok szólnak. A CD-hez mellékelt füzetben track számok alapján találhatóak meg az egyes fajokhoz írt ismertető szövegek, magyar és angol nyelven. A fajok magyar, latin és angol neve mellett a gyűjtés helye, ideje, valamint a háttérben szereplő hangok ismertetése is szerepel. A mellékletben minden fajról színes fotó látható. A 3 barna béka (gyepi, erdei, mocsári) hangját három, Schalk-programmal készített számítógépes ábra is szemlélteti. A hangfelvételeket készítette Dr. Ország Mihály, szerkesztette Dr. Ország Mihály és Rudold Kinga, a fotókat készítette Dr. Kalotás Zsolt és Dr. Ország Mihály.


madar 01
madar 02
Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, szintén a Hungarotonnál megjelent Madárénekek a Kárpát-medencéből I-II. (HCD 19437; HCD 19453) (Bird Songs from the Charpatian Basin I-II.) című CD-ket. Ezeken a Magyarországon fészkelő rigó, „kis rigó”, poszáta, nádiposzáta, tücsökmadár és valamennyi sármányfaj mellett, egyes Magyarországon ritkán hallható madár-különlegesség hangjai is szerepelnek, mint például a rozsdás nádiposzáta, a pásztormadár és az apácahantmadár. A CD-hez mellékelt ismertető füzetben a fajok magyar, latin és angol neve mellett rövid leírás található az adott faj hangadásáról és a háttérben szóló hangokról.